Mojito je alkoholický miešaný nápoj, ktorý pochádza z Kuby. Obsahuje veľa ľadovej drviny, preto je vhodné ho podávať počas teplých letných večerov. Základom je kubánsky rum Mulata, alebo Santiago De Cuba. Mojito si ale môžete urobiť aj s použitím iného bieleho rumu. Doprajte si kúsok exotiky v pohodlí domova.
Suroviny
- 5 cl bieleho rumu
- ½ limetku
- 4-5 lístkov mäty
- 2 lyžičky trstinového cukru
- Ľad
- Sóda
Postup prípravy
Do vyššieho pohára vytlačte polovicu limetky, pridajte trstinový cukor a lístky mäty a premiešajte lyžicou.
Pridajte biely rum a všetko miešajte lyžičkou kým sa cukor nerozpustí – v tom je tajomstvo dobrého mojita. Všetky chute sa spoja. Získate dobrý základ na chladený nápoj.
Kocky ľadu rozmixujte – získate ľadovú drvinu. Touto ľadovou drvinou zasypte základ, ktorý ste si vytvorili. Do polovice pohára môžete dať ľadovú drvinu. Zvyšok doplňte sódou. Pridajte slamku a môžete podávať.
Pohár môžete dozdobiť mätovými lístkami, alebo kolieskom limetky
Nealkoholické mojito
Stačí keď miesto rumu použijete sódu. Cukor musíte v niečom rozmiešať, preto miesto 5 cl rumu dajte do základu trochu sódy.
Ovocné mojito
Základ je stále rovnaký – šťava z limetky, trstinový cukor, lístky mäty a rum sa premiešajú (kým sa nerozpustí cukor). Rozdiel medzi ovocným a klasickým mojitom nastane pri pridávaní ľadovej drviny.
Ľadovú drvinu premiešajte s rozmixovaným, alebo najemno nakrájaným ovocím. S takto pripraveným ľadom zasypte základ mojita a dolejte sódou.
Môžete použiť maliny, jahody, marhule, … výber ovocia je len na Vašej chuti.
Nezabudnite do pohára vložiť slamku, prípadne dlhú lyžičku (aby sa dali vyberať kúsky ovocia) a dozdobiť ho mätou a limetkou.
Ovocné mojito si môžete pripraviť aj nealkoholické.
Miesto ľadovej drviny môžete použiť aj ľadové kocky, ale budete ich potrebovať veľa.