Keď sa povie tvarohová buchta, každý si spomenieme na detstvo. Tvarohové buchty sa väčšine z nás spájajú s babkou. Voňala z nich celá kuchyňa a nikdy sme sa nevedeli dočkať kedy si budeme môcť do nich zahryznúť. Receptov na tvarohové buchty existuje množstvo, a každý jeden človek Vám povie, že tie, ktoré jedával u babky boli tie najlepšie. Viete ale ako ich babka pripravovala? Možno práve takto.
Cesto
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
1 vajce
50 g masla
1 kocka droždia
Štipka soli
Maslo na potretie pekáča a buchiet
Postup
Droždie dáme do asi 1 dcl vlažného mlieka, pridáme 1 lyžicu kryštálového cukru a necháme vykysnúť.
Do múky pridáme zvyšný kryštálový cukor a soľ a vykysnutý kvások. Potom pridáme ďalšie ingrediencie – celé vajce, roztopené maslo a zvyšok mlieka. Vypracované vláčne cesto necháme ešte asi hodinu podkysnúť na teplom mieste.
Tvarohová plnka
Kým cesto vykysne pripravíme si tvarohovú plnku. Budeme na ňu potrebovať:
250 g tvarohu
100 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 žĺtok
Všetko spolu dobre premiešame. Kto má rád sladšie môže do tvarohu pridať viac cukru.
Vykysnuté cesto ešte raz dobre premiešame a začneme z neho robiť buchty. Z cesta robíme menšie gule, ktoré rozvaľkáme. Do stredu dáme za lyžicu tvarohovej plnky a okraje cesta spojíme. Z každého takto naplneného cesta vytvarujeme buchtu.
Pečenie
Buchty ukladáme na maslom vymastený pekáč, spojom dolu. Neukladajte ich tesne vedľa seba, lebo sa Vám spečú dokopy. Každú buchtu potrite maslom z každej strany (zhora aj z bokov) – buchty počas pečenia nakysnú, ak ich potriete maslom lepšie ich potom jednu od druhej oddelíte.
Pekáč s buchtami dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200°C , po pár minútach, keď sa buchty zapečú, znížime teplotu na 160-170°C a pečieme do zlatista približne 30 – 35 minút.
Vychladnuté buchty posypeme práškovým cukrom.