Už starí Slovania používali bravčovú masť bežne. Najčastejšie im slúžila na konzervovanie mäsa. Či už išlo o solené, sušené či údené … bravčová masť bola najvhodnejšia na jeho konzervovanie. Keď pred rokmi začali slovanské územia napádať Turci brali a rabovali čo videli, okrem ošípaných a všetkých produktov z nich. Preto sa neraz v bravčovej masti ukrývalo jahňacie alebo hovädzie mäso. Tento šikovný trik ich tak zachránil pred hladomorom.
Tony bravčovej masti.
Asi pred sto rokmi bola spotreba masti v bývalom Československu okolo 75 000 ton – obrovská spotreba. Počas druhej svetovej vojny nedostatok masla spôsobil zvýšenie dopytu po masti. Chlieb s masťou a cibuľou sa bežne jedával na raňajky či večeru, na masti sa vyprážalo a bola súčasťou množstva ďalších pokrmov.
Bravčová masť vs margaríny
Náhle prišla zmena… na trh sa dostali oleje a margaríny a na nich jedna zázračná formulka, ktorá pomaly, ale isto menila myslenie ľudí „Vhodné pre vaše zdravie“ (alebo vhodná pre vaše srdce). Reklamy a rôzne vedecké dôkazy nám natlačili do hláv škodlivosť bravčovej masti na naše zdravie a vyzdvihli klady rastlinných margarínov. Keby to ale bola pravda… boli by sme tu? Keby bola bravčová masť naozaj taká škodlivá, nevyhynuli by naši predkovia? – používali ju celé stáročia takmer denne, boli na nej odchované celé generácie,…
Posledné výskumy zistili, že masť bola desaťročia zatracovaná úplne zbytočne. Jej zloženie a vplyv na náš organizmus Vás isto prekvapí.
V bravčovej masti nájdete
- Kyselinu olejovú – znižuje hladinu LDL cholesterol, pôsobí ako prevencia proti cukrovke a očným ochoreniam
- Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – spomaľuje tvorbu tuku v organizme, zabraňuje predčasnému vzniku aterosklerózy, vysokému tlaku a znižuje hladinu LDL cholesterolu. Priaznivo ovplyvňuje imunitný systém
- Linolenobá mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – zaisťuje správne fungovanie nervov a srdcovo-cievneho systému v organizme. Pomáha proti alergiám, zápalom, a ekzémom.
Čo nájdete v margaríne
Tu je toho na rozdiel od bravčovej masti podstatne viac. Stužené tuky, rastlinné tuky, ktoré podliehajú oxidácii (žltnú) oveľa rýchlejšie ako masť a zároveň pri výrobe týchto margarínov vznikajú trans-tuky, o ktorých škodlivosti sa dosť dlho nevedelo. Miesto zdravého stravovania nás tieto trans-tuky pomaly zabíjali. Zvyšovali cholesterol a boli zodpovedné za ischemické choroby srdca.
V súčasnosti už týchto škodlivých tukov obsahujú podstatne menej (0,5%) a začínajú sa chuťou a výzorom podobať na maslo. Práve preto sa do nich pridávajú rôzne dochucovadlá a umelé farbivá.
Čomu dávate prednosť Vy?
Bravčová masť je čisto prírodný materiál, ktorý je pre ľudský organizmus lepšie a prirodzenejšie stráviteľný. Margaríny sú umelé produkty, s ktorými má náš organizmus problém pri trávení. Keby boli pre ľudstvo tak prospešné asi by nás teraz netrápila pandémia obezity a vysoký cholesterol by nebol civilizačným ochorením.