Keď sa povie muffiny – každý hneď vie o čom je reč. Sladké a mäkké bochníčky nadýchaného cesta všakovakých chutí a náplní. Muffiny nie sú až tak sladké ako si predstavujete. V zahraničí sa často jedávajú na raňajky – s mliekom, alebo kávou chutia úžasne a dokážu nám spríjemniť deň už od jeho začiatku.
Banánovo – orechové muffiny
400 g zrelých banánov
100 g masla
140 g práškového cukru
2 celé vajcia
250 g hladkej múky
½ balíčku prášku do pečiva
Vlašské orechy
Postup
Maslo s cukrom poriadne vyšľaháme. Pridáme celé vajíčka a premiešame. Poriadne zrelé banány rozpučíme vidličkou na kašu, ktorú pridáme do vyšľahanej zmesi. Všetko spolu premiešame a na koniec pridáme múku so sódou bikarbónou.
Pekáč na muffiny si vytrieme maslom a môžeme plniť cestom. Vrch posypeme posekanými vlašskými orechmi a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C na 15 – 20 minút.
Variácie
Miesto orechov môžete vrch posypať posekanými mandľami.
Ak pridáte do cesta nasekanú, alebo nastrúhanú horkú čokoládu budú tieto muffiny ešte lahodnejšie.
Miesto banánov môžete použiť kiwi. Je s ním trochu viac roboty, ale výsledok stojí za to. Polovicu kiwi nakrájame na drobné kocky a druhú polovicu rozmixujeme.