Klasické palacinky s džemom a šľahačkou pozná asi každý z nás. Poznáme ale viac druhov plniek do palaciniek. Možno niektoré poznáte aj osobne.
Sladké palacinky
Ako plnku do palaciniek môžete použiť:
Jahody s vanilkovou zmrzlinou – pre prítomnosť zmrzliny je nutné ich servírovať hneď. Jahodový lekvár rozotrite na palacinku, poukladajte nakrájané jahody a zviňte palacinku. Na vrch dajte kopček vanilkovej zmrzliny. Sladký a chladný dezert bude osviežujúci hlavne počas horúcich letných dní.
Jablkové pýre so škoricou. Jablkové pyré si pripravíte nasledovne : Jablká ošúpte, rozkrojte a zbavte jaderníka. Nakrájajte jablká na tenšie plátky, dajte do hrnca a zalejte vodou. Na miernom ohni varíme kým jablká nezmäknú. Mäkké jablká dáme do mixéra do hladka zmixujeme. Nakoniec pridáme trochu škorice. Touto jablkovou zmesou plníme palacinky.
Exotická náplň, ktorá Vám bude určite chutiť. Nutelou potrite teplú palacinku a preložte ju na polovicu, na jednu polovicu poukladajte na plátky nakrájaný banán, kivi a ananás a ešte raz preložte. Takto pripravenú palacinku posypte mletými praženými orechmi a cukrom.
Ďalší tip na prípravu palaciniek si bude vyžadovať trochu viac času na prípravu.
Karamelové palacinky
Budete potrebovať :
Kryštálový cukor – na karamel
1 banán
1 väčší pomaranč
25 g masla
Vanilková esencia
Z cukru urobte karamel, pridajte do neho na plátky nakrájaný banán. Dajte si záležať aby boli plátky pokryté karamelom.
Do druhej panvici dajte šťavu z pomaranča, maslo, trochu vanilkovej arómy a trochu vody. Zmes chvíľu varte (aby zhustla).
Palacinky si zložte na štvrtiny, uložte na tanier a polejte skaramelizovanými banánmi a pomarančovo- vanilkovou šťavou.
Ak budete s týmito palacinkami hostiť len dospelých ľudí, môžete do pomarančovo- vanilkovej šťavy pridať trochu brandy.
Slané palacinky
Talianske palacinky – ešte teplú palacinku posypte nastrúhaným tvrdým syrom. Na jednu polovicu dajte na drobno nakrájaný ľadový šalát a na kocky nakrájané paradajky. Potom preložte palacinku na polovicu a stočte.
Hydinové palacinky – hydinová šunka, tvrdý syr, hrubá červená paprika – všetko nakrájajte na malé kocky, dobre premiešajte a môžete plniť do palaciniek. Tieto palacinky môžte dať na pár minút aj zapiecť do horúcej trúby. Syr v plnke sa roztečie a spojí všetky ingrediencie.
Špenátové palacinky – cottage chees zmiešajte s na jemno nasekaným špenátom, pridajte štipku soli, bazalky a natrite na palacinku