Tradičná polievka, ktorá patrí na štedrovečerný stôl. V niektorých rodinách sa dodržuje pôst, takže kapustnica sa pripravuje bez mäsa. Niekto si zas kapustnicu bez voňavej klobásy predstaviť nevie a niekto do nej pridá ešte aj mäso.
V každom kraji, v každej rodine sa kapustnica varí inak. Každý Vám povie, že práve tá jeho je tá najlepšia… ako ju pripravujete Vy?
Štedrovečerná pôstna kapustnica
Suroviny
1 kg kvasenej kapusty
2 hrste sušených hríbov
Bravčová masť
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 veľká cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
Mletá červená paprika
Mleté čierne korenie
Nové korenie
Bobkový list
Soľ
Postup
Pripravte si väčší hrniec, nakoľko má kapustnica najlepšiu chuť keď je 7 krát prihrievaná tak si posledný tanier najviac vychutnáte J.
Sušené hríby premyte a zalejte studenou vodou (nechajte ich namočené aspoň 20 minút).
Kvasenú kapustu sceďte. Ak je veľmi kyslá, môžete ju premyť vodou. Dajte do hrnca a zalejte vodou. Pridajte hríby (aj s vodou), 3-4 bobkové listy, mleté čierne korenie, nové korenie, mletú papriku a trochu soli.
Kým sa kapustnica uvarí pripravíme si zápražku.
Cibuľu nakrájajte na kocky a orestujte na bravčovej masti. Pridajte roztlačený cesnak a hladkú múku. Všetko poriadne premiešajte a chvíľu spolu restujte. Všetko zalejte trochou studenej vody a priveďte do varu.
Hotovú zápražku nakoniec vlejte do kapustnice a všetko spolu ešte varte približne 5 minút.
Do kapustnice nedávajte veľa korenín. Dochucujte ju počas varenia.
Kapustnica stále inak
Ak neradi zahusťujete múkou, môžete kapustnicu podávať na tanieri s 1 lyžicou kyslej smotany. V tomto prípade si ale budete musieť najprv nakrájať a opražiť cibuľu, pridať k nej kyslú kapustu a pokračovať vo varení podľa postupu ďalej.
Kto má rád kyslú kapustnicu, môže do kapustnice pridať počas varenia scedenú vodu z kvasenej kapusty.
Sušené slivky môžete pridať pár minút pred dovarením kapustnice
Kto dáva prednosť mäsitej štedrovečernej kapustnici nech siahne po dobrej klobáske, alebo údenom mäse. Nakrájajte ju na kolieska a pridajte počas varenia do polievky.
Ak ten pôst predsa len dodržiavate, mäsa sa na celá sviatky v kapustnici vzdať nemusíte. Na druhý deň môžete pokojne do kapustnice pridať na kolieska nakrájanú klobásu a pridať ju do polievky. Priveďte ju do varu a chvíľu varte, aby sa dobre premiešali všetky chute.
Chcete trochu vylepšiť chuť kapustnice? Skúste variť kvasenú kapustu v hovädzom vývare, ktorý si pripravíte z bujónu. Ďalej pokračujte podľa postupu.
Zemiaky sa často objavujú v rodinných receptoch na kapustnicu. Môžete si ich uvariť dopredu v šupke. Pred dovarením kapustnice ich očistite, nakrájajte na kocky a pridajte do polievky.