Tiramisu je pôvodom z Benátok. Tento koláč sa obľúbenosti teší už aj v našich končinách. Jediným mínusom tiramisu je jeho trvácnosť, ktorá je značne obmedzená. Nepečený zákusok obsahuje aj surové vajíčka. Ale verte, že sa dlho u Vás nezohreje…. jeho úžasná chuť Vás bude nútiť dať si z neho zas a zas.
Takže,čo na tento najobľúbenejší a najslávnejší taliansky koláč budeme potrebovať?
Suroviny
- 500 g mascarpone
- 2 vajcia
- 2 pol. lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice Amaretta
- 2 lyžice kakaa
- 2 balenia dlhých piškót
- 1 pohár silnej instantnej kávy
Postup
Ako prvé uvarte kávu. Kým ju budeme potrebovať tak vychladne.
Príprava krému.
Vajíčka rozdeľte na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Do žĺtkov pridajte kryštálový cukor a vymiešajte. Mascarpone pridajte k vyšľahaným žĺtkom s cukrom a miešajte kým sa obe hmoty poriadne nespoja. Na koniec primiešajte sneh.
Kávu prelejte do hlbokého taniera a primiešajte do nej 2 lyžice Amaretta. Do kávy namáčame postupne piškóty (z jednej strany), ktoré ukladáme jednu vedľa druhej na tácku. Vytvoríme jednu piškótovú vrstvu, ktorú potrieme krémom. Na krém zas poukladáme piškóty namočené v káve a znova potrieme krémom. Toto opakujeme až kým sa nám neminú piškóty, alebo krém. Pozor, vrchná vrstva musí byť krémová.
Vrch koláča posypeme poriadne kakaom a dáme do chladničky aspoň na 5-6 hodín.
Varianty
Tvaroh
Existuje viacero spôsobov ako pripraviť tiramisu, rôzne obmeny, ktoré môžu jeho chuť ozvláštniť či vylepšiť. Miesto 500 gramov mascarpone môžete použiť tvaroh. Či už ním mascarpone úplne nahradíte, alebo nahradíte len časť mascarpone záleží od Vašej chuti (250 g mascarpone a 250 g tvarohu).
Šľahačka
Ďalšou obmenou v príprave tiramisu môže byť šľahačka. Miesto bielkov vyšľaháme 1 smotanu na šľahanie a pridáme ju k dvom žĺtkom s cukrom a mascarpone.
Ovocie
Ak máte radi ovocie, môžete si ho pridať aj do tohto koláča ako jednu z vrstiev. Banány, alebo kivi túto pochúťku len ozvláštnia. Uložíte piškóty, na ne dáte vrstvu krému a napr. kolieska nakrájaný banán. Naň dáte vrstvu piškót, krému a zas banány. Nezabudnite že aj tu musí byť vrchná vrstva krémová.