Chutný a obľúbený zákusok si môžete teraz pripraviť doma. Stačí len trochu zručnosti a šikovnosti.
Na prípravu parížskych rožkov budeme potrebovať:
Suroviny
4 ks bielkov
300 g práškového cukru
170 g mletých vlašských orechov
3 polievkové lyžice polohrubej múky
¼ lyžičky prášku do pečiva
Postup
Bielky šľahám nad parou. Postupne pridávame po lyžičkách práškový cukor. Vyšľaháme tuhy a lesklý sneh. Keď je sneh hotový zložíme ho z pary a postupne pridávame pomleté orechy s múkou a práškom do pečiva. Poriadne premiešame a celú zmes necháme 10-15 minút odpočívať. Počas chladnutia bude zmes hustnúť a rožky sa nebudú na plechu počas pečenia roztekať.
Vychladnutú zmes ešte raz poriadne premiešame a naplníme ňou cukrárenské vrecko.
Plech vyložíme papierom na pečenie a naň striekame rožky. Striekajte tenšie rožky a ďalej od seba. Vďaka prášku do pečiva trochu narastú.
Pečieme vo vyhriatej rúre, pri teplote 120-130°C asi 25 minút.
Krém na parížske rožky z vajíčok
Suroviny
3 vajíčka
170 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
180 g masla
2 polievkové lyžice kakaa
Postup
Celé vajíčka šľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Preložíme do vodného kúpeľa a šľaháme kým nie je krémová zmes dostatočne hustá (lepí sa na kraje misky). Pridáme kakao, premiešame a vyložíme z vodného kúpeľa.. Kým zmes vychladne vyšľaháme si maslo, ktoré po lyžiciach vmiešavame do vychladnutej zmesi.
Pomocou cukrárenského vrecka striekame krém na rožky.
Rožky s krémom dáme stuhnúť do chladničky a pripravíme si čokoládovú polevu.
Ak dávate prednosť krémom bez surových vajíčok, v závere článku nájdete recept na krém zo smotany.
Čokoládová poleva
100g cery
200 g čokolády na varenie.
Čokoládu s cerou rozpustíme vo vodnom kúpeli. Stuhnuté rožky namáčame v ešte teplej (nie horúcej) čokoládovej poleve.
Smotanový krém na parížske rožky
Suroviny
130 ml smotany na šľahanie
170 g kryštálového cukru
2 polievkové lyžice kakaa
250 g masla
Postup
Smotanu s cukrom privedieme do varu. Potom odstavíme z ohňa a primiešame kakao. Zmes za občasného miešania necháme vychladnúť. Do chladného krému vmiešame maslo. Celú zmes dôkladne vyšľaháme, až zmení farbu na bledohnedú (trvá to pár minút). Krém dáme do cukrárenského vrecka a striekame na rožky.