Ďalšie jedlo, ktorého sa nevieme objesť. Klobáska, mäso a kyslá kapusta … už len predstava týchto ingrediencií prebudí chuťové poháriky a naštartuje trávenie. Darmo, slovenská kuchyňa je nám najbližšia a medzi nami, aj tá najlepšia.
Čo budeme potrebovať
1 kg kyslej kapusty
0,5 kg mletého bravčového mäsa
170 g ryže
2 klobásy
200 ml kyslej smotany
2 vajíčka
2 stredne veľké cibule
2-3 strúčiky cesnaku
Červená sladká paprika
Mleté čierne korenie
Soľ
Drvená rasca
Masť, alebo olej
Postup
Začneme s ryžou
Nakrájame na kocky jednu cibuľu. Opražíme ju na oleji (alebo masti) – len trochu. Pridáme prepláchnutú ryžu a ešte chvíľku opečieme – stále miešame. Ryžu zalejeme vodou (v pomere 1:2 – 1 diel ryže a 2 diely vody) a uvaríme ju.
Kým sa urobí ryža pripravíme si mäso.
Druhú cibuľu nakrájame na kocky a speníme na oleji. Pridáme mleté mäso, soľ a všetko spolu asi 15 minút dusíme. Ak je potrebné občas podlejeme vodou. Po 15 –tich minútach pridáme drvenú rascu, mletú papriku, korenie a prelisovaný cesnak. Spolu dusíme ešte približne 15 minút.
Uvarenú ryžu necháme vychladnúť. Kyslú kapustu vyžmýkame (trošku šťavy v nej môžete nechať) Kto chce môže kapustu aj prepláchnuť.
Klobásu nakrájame na kolieska.
Konečná príprava
Pripravíme si pekáč, alebo misu z jenského skla. Vymastíme ju a začneme postupne ukladať vrstvy. Na spodok dáme vrstvu kyslej kapusty, na ňu vrstvu ryže. Na ryžu dáme vrstvu mäsa a naň uložíme kolieska klobásy. Ak nám suroviny ešte zostali pokračujeme vo vrstvách ďalej – kapusta, ryža, mäso, klobása… vrchná vrstva musí byť kyslá kapusta.
V miske si zmiešame kyslú smotanu a vajíčka. Zmes rozotrieme na vrch kapusty. Prikryjeme vrchnákom (alebo alobalom) a pečieme pri teplote 180-200° asi 30 minút. Potom pekáč odokryjeme a zapekáme ešte približne 10 minút.
Ak použijete plytší, ale väčší pekáč použite viac kyslej smotany. Vrch by mal byť celý pokrytý zmesou kyslej smotany a vajíčok.
Koložvárska kapusta pre labužníkov.
Kto neodolá slovenským dobrotám môže na spodok vymasteného pekáča dať plátky slaninky. Slaninkou môžete dať aj na vrch… na smotanu s vajíčkami a takto všetko piecť.
Po opečení cibuľky s mäsom môžete mäso dusiť vo vývare, ktorý si pripravíte z 1 kocky bujónu (0,5 l vývaru).