Marlenka je medová torta. Jej pôvod hľadajte v Arménsku. Medovo – orechové cesto je plnené karamelovým krémom. V roku 1995 sa Marlenka objavila v Českej republike a postupne sa dostala aj na náš trh. A teraz si ju môžete pripraviť doma.
Suroviny
1600 g práškového cukru
450 g hladkej múky
220 g masla
3 vajíčka
3 polievkové lyžice medu
1 polievková lyžica sódy bikarbóny
½ kávovej lyžičky octu
Trochu mlieka
Postup
Nad parou roztopíme maslo. Do roztopeného masla pridáme vajíčka, práškový cukor, med, sódu bikarbónu, ocot a múku. Všetko poriadne premiešame. Cesto by sa malo dať roztierať, malo by mať hustotu ako cesto na lievance. Ak potrebujeme pridáme do cesta mlieko.
Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Na tenký plech dáme papier na pečenie a naň rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta – tesne po okraj plechu. Dáme do rúry a pečieme pri teplote 170°C približne 10 – 11 minút. Pečenie ide celkom rýchlo, tak si dávajte pozor aby Vám neprihorelo. Je hotové keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť.
Upečený plát cesta necháme vychladnúť na papieri na pečenie. Cesto je krehké a láme sa, preto s ním pracujte čo najopatrnejšie. Po vychladnutí plát otočte opačne. Z tejto strany ho budeme plniť. Na spodnej strane má viac bubliniek a lepšie a rýchlejšie do neho vsiakne plnka.
Celý postup pečenia zopakujte aj s ďalšími dvoma cestami.
Môžeme začať robiť krém.
Krém
Suroviny
1 salko sladené
250 g masla
Postup
Do vyšľahaného masla primiešavame postupne salko. Kto chce môže salko pred použitím dať skaramelizovať – celú plechovku salka varíme vo vriacej vode tri hodiny. Salko necháme vychladnúť a až potom ho použijeme. Ak sa rozhodnete pre karamelizované salko prvé čo urobíte je, že ho dáte variť. Až potom sa pustíme do pečenia marlenky.
Tmavšie kraje z každého plátu cesta orežeme. Teraz môžeme pláty natrieť krémom.
Krém rozdelíme na štyri časti. Prvú časť krému natrieme na upečený plát a prikryjeme druhým plátom. Na ten natrieme druhú časť krému a prikryjeme posledným plátom. Zvyšnou časťou krému potrieme vrch marlenky a bočné strany.
Posekáme vlašské orechy. Posypeme nimi marlenku (z hora a aj z bokov) a pritlačíme ich do krému Marlenku nechajte aspoň hodinu mimo chladničky. Krém sa vsiakne do cesta. Po hodine ju zabalíme do fólie (aby nevyschla) a vložíme do chladničky.
Vylepšenie.
Marlenku môžete aj trochu vylepšiť.
Do cesta môžete pridať dve polievkové lyžice kakaa. Dostanete kakaovú marlenku.
Marlenku môžete poliať čokoládovou polevou, tak „cik-cak“ – nie celú.
Vlašské orechy, ktoré použijete na ozdobu môžete opražiť. Ich chuť bude výraznejšia a získajú krajšiu farbu.