Zemiakové placky patria do slovenskej kuchyne už niekoľko generácií. Poznáme ich všetci, všetci vieme ako chutia, ako vyzerajú a aj ako sa pripravujú. Ale… ako to už v slovenskej kuchyni býva… v každej rodine sa zemiakové placky pripravujú inak.
Suroviny
0,5 kg zemiakov
1 vajce
2-3 polievkové lyžice hladkej múky
3-4 strúčky cesnaku
Cibuľa
1 kávová lyžička majoránky
Soľ
Mleté čierne korenie – štipku
Celá rasca – štipka
Olej (masť) na vyprážanie.
Postup
Očistite a na jemno nastrúhajte zemiaky. Pridajte nastrúhaný cesnak a cibuľu, celé vajíčko, múku, majoránku, soľ a korenie. Všetko poriadne premiešajte a okoštujte. V prípade potreby pridajte soľ, alebo korenie.
Ak zemiaky pustili veľa vody, radšej ju odoberte lyžicou. Inak by ste do cesta pridávali viac múky a chuť zemiakov by zanikla. Chcete predsa zemiakové placky, nie múčne.
Získate hustejšiu zmes.
Na panvicu dajte zohrievať olej. Na rozpálený olej dávajte naberačkou zemiakovú zmes. Placky vyprážajte na miernom ohni z oboch strán do zlatista.
Hotové placky uložte na servítku, aby ste ich zbavili prebytočného oleja a môžete podávať.
Haruľa
Pripravte si cesto podľa návodu na zemiakové placky, ale miesto vyprážania jednotlivých placiek ho vylejte na vymastený pekáč a šup s ním do rúry. Pri teplote cca 170°C pečte asi pol hodinu (záleží od hrúbky zmesi v pekáči). Potom haruľu vyberte z rúry, nechajte pár minút vychladnúť a následne môžete krájať ako koláč. Podávajte so zakysankou.
Vylepšenia
Niekto nemá rád cesnak, pokojne ho môžete vynechať.
Do zmesi môžete pridať vegetu, červenú mletú papriku, alebo nasekanú petržlenovú vňať. Zemiakové placky budú farebnejšie a ich chuť sa jemne zmení.
Miesto múky, môžete dať do cesta strúhanku. Lepšie vsiakne vodu zo zemiakov.
Do zemiakovej zmesi môžete pridať aj opečenú slaninku nakrájanú na kocky.
Zmeniť chuť zemiakových placiek môžete aj syrom. Stačí ak najemno nastrúhate tvrdý syr do zemiakovej zmesi, premiešate a začnete vyprážať placky.
Možno ich pripravujete tak ako je tu napísané, možno k nim pridávate nejakú tajnú rodinnú ingredienciu, ktorá ich vylepší a možno ich robíte úplne inak. Nech je to tak či onak, určite sú ale práve tie Vaše najlepšie, ale nič nedáte za to, keď ich skúsite sem-tam nejako obmeniť.