Koláčiky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. Jemné, krehké s vôňou orechov a vanilky … zbiehajú sa Vám slinky? Nakoľko ide o suché koláčiky (bez plnky a polevy) môžete ich pokojne pripraviť v predstihu.
Vanilkové rožky
Suroviny
270g hladkej múky
220g masla
150g mletých vlašských orechov
80g práškového cukru
2 žĺtky
2 bal. vanilkového cukru
Postup.
Vanilkový cukor, práškový cukor, hladkú múku a orechy premiešame. Pridáme žĺtky a maslo. Cesto poriadne premiesime a necháme asi hodinu odležať v chladničke.
Po hodine cesto vyberieme, ešte raz premiesime. Odtrhneme časť cesta a ušúľame z nej dlhší valček. Nie veľmi tenký, mal by mať priemer okolo 1cm. Valček rozkrájame na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme rožky. Rožky uložíme na plech, na ktorom je papier na pečenie.
Rožky pečieme pri teplote 170°C približne 10-12 minút. Najlepšie je ak ich vyberiete z rúry keď začnú chytať farbu, prípadne môžete jeden vybrať a skúsiť či už je upečený.
Nechajte rožky pár minút na plechu, a až keď trochu vychladnú môžeme ich z plechu opatrne zobrať. Pozor, sú naozaj jemné – kým sú teplé budú sa lámať.
V miske zmiešajte vanilkový cukor s práškovým cukrom a obaľujte v ňom rožky.