Teflónové panvice sú bežnou výbavou kuchýň. Ak nie ste jej majiteľkou, isto ste už o nich minimálne počuli. Malý zázrak, ktorý dokáže pripraviť jedlo bez oleja (alebo s minimálnym množstvom) bez toho aby sa jedlo pripálilo.
Pokrmy sa tak dali zdravšie pripravovať a aj čas na čistenie panvíc sa výrazne znížil, nakoľko teflónovú panvicu stačilo len utrieť papierovým obrúskom, alebo opláchnuť vodou, trochou saponátu a jemnou stranou hubky.
Kedy je teflón škodlivý.
Neraz došlo ale k poškodeniu povrchovej úpravy panvice, teflón sa narušil a začal sa olupovať. Panvica sa tak znehodnotila a museli ste kúpiť ďalšiu. Nik predsa nechce, aby sa mu dostal teflón do organizmu.
Ďalšou nevýhodou riadu s teflónom je jeho nestabilnosť. Na týchto panviciach môžete variť len kým teplota nepresiahne 250°C. Ak je teplota vyššia teflón stráca svoju nepriľnavú schopnosť a jedlo sa začne pripaľovať. A nie len to. Pri vyššej teplote sa teflón začne rozkladať a do ovzdušia sa z neho uvoľňujú nebezpečné karcinogénne látky, ktoré môžu spôsobiť pľúcnu toxicitu.
Pri varení dajte pozor
Počas používania teflónových panvíc dajte pozor na ich prepaľovanie. Nikdy nedávajte panvicu na plameň bez jedla. Teflón sa Vám práve takto môže najrýchlejšie prepáliť.
Ak sa chcete vyhnúť rizikám, ktoré na Vás číhajú z teflónových panvíc môžete si zaobstarať iný typ riadu.
Titánový riad
Odolný a kvalitný riad, ktorý Vám dlho vydrží. Nehrozí jeho náhodné poškriabanie. Je vhodný na všetky druhy ohrevov, okrem indukčného. Jeho nevýhodou je vyššia cena.
Keramické panvice
Rovnako ako teflón patrí aj keramika medzi nepriľnavé materiály. Jedlo sa Vám na nich nepripáli. Majú výbornú tepelnú vodivosť takže Vám ušetria energiu a aj čas. Keramické panvice znášajú teploty do 450°C.
Liatinový riad
Liatinový riad znesie vysoké teploty. Jedlo, ktoré v ňom pripravujete môžete miešať vidličkou, lyžičkou,… tento riad nepoškriabete – je veľmi odolný. Nie je vhodné ho umývať agresívnymi práškami a saponátmi. Môže dôjsť k narušeniu materiálu a jeho následnej korózii.
Smaltovaný riad
Smaltovaný riad patrí medzi klasiku. Môžete v ňom variť na akomkoľvek spôsobe ohrevu (plynový, elektrický aj indukčný). Kvalitný smaltový kuchynský riad je takmer nezničiteľný. Odolný voči korózii, pripáleniu a poškriabaniu, Ľahko sa čistí a je zdravotne nezávadný.
Nerezový riad
Vyzerá úžasne, ale len istý čas. Po čase sa na tomto riade objavia farebné (dúhové) fľaky, ktoré sú síce zdravotne nezávadné, ale nevyzerá to dobre. Stačí ak škvrny pretriete octom alebo šťavou z citrónu a zmiznú. Dajte pozor aby ste riad nepoškriabali. Narušíte tak jeho hladký povrch a jedlo by sa začalo pripaľovať.
Zdroj: pixabay.com