Pôvod salóniek nájdeme vo Francúzsku. Už v 14 – tom storočí si tamojšia šľachta pochutnávala na cukrových cukríkoch. Neskôr sa dostali do Nemecka a odtiaľ do zvyšku Európy. Klasické fondánové salónky, ktoré všetci poznáme a v obchodoch sú vždy vypredané ako prvé k nám prišli z Maďarska. Boli, sú a aj budú to tie najlepšie sladkosti na stromčeku.
Fondán v čokoláde obalený strieborným papierom s bielymi strapcami je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Nechýba v žiadnej domácnosti a na žiadnom vianočnom stromčeku. Aby nebola o ne núdza u Vás môžete si ich pripraviť doma. Jednoduchá príprava a lahodná chuť domácich fondánových salóniek vyčaruje vo Vašich domovoch tú správnu vianočnú atmosféru. A pokojne do ich balenia môžete zapojiť aj deti. Určite dajú prednosť salónkam pred televízorom, alebo počítačom.
Recept na chutné fondánové salónky
Suroviny
0,5 kg kryštálového cukru (najlepšie jemný, krupicový)
0,7 dcl vody
10dkg masla
Postup
Vodu s kryštálovým cukrom dáme variť. Cukrový sirup začne hustnúť. Od bodu varu varte zmes ešte 5-6 minút. Potrebujete získať vhodnú konzistenciu, preto počas varenia odoberte trochu zmesi na tanier (asi 1 pol. lyžicu) a rozotrite ju. Keď takmer hneď hustne a tvrdne je uvarené a môžete sirup stiahnuť z ohňa.
Cukrový sirup prelejte do kameninovej, alebo porcelánovej misky, pridajte maslo a miešajte – stále, až kým nezačne maslo tuhnúť. Zmes by mala byť chladná, ale stále polotekutá. Vylejeme ju na pekáč, alebo na rovnú dosku a formujte z nej malé tehličky. Počkajte pár hodín kým sa salónky vysušia.
Základný recept na fondánové salónky máme. Kto má rád takéto salónky môže sa rovno pustiť do ich balenia do papierikov.
Fondán na salónky môžete ochutiť. Keď začne maslo počas miešania zmesi tuhnúť môžete zmes rozdeliť na viac častí a do každej pridať príchuť, alebo potravinárske farbivo. Nemusia to byť len príchute kúpené v obchode. Môžete do nich pridať trochu ovocného sirupu (malinový, jahodový), alebo šťavu z citróna, či pomaranču. Kto má rád kávové, môže do zmesi primiešať pár lyžičiek silného espresa.
Do zmesi môžete pridať lyžicu kakaa, pomleté mandle, oriešky, kokosovú múčku, alebo kandizované ovocie.
Salónky môžete obaliť v kokosovej múčke ( urobte to skôr ako sa úplne vysušia), alebo počkajte kým sa vysušia a oblejte ich čokoládovou polevou.
Ak fondán nechce stvrdnúť.
Ak sa Vám fondán nepodaril a nedarí sa Vám vytvarovať rukami tehličky (salónky) vylejte fondán do pekáča a nechajte stuhnúť. Bude to trvať dlhšie, ale podarí sa to. Skôr ako úplne stuhne ho v pekáči pokrájajte na kocky veľkosti salóniek.