O prospešnosti cibule, kráľovnej zeleniny na naše zdravie si povieme v inom článku. Tu sa zameriame na jej pestovanie. Dopestovať cibuľu v našom podnebnom pásme nie je ťažké. Poznáme dva druhy spôsobu výsadby cibule – zo semena a zo sadzačky. U nás sa najčastejšie pestuje zo sadzačky.
Sadenie.
Cibuľa potrebuje na svoj rast slnečné a vzdušné miesto. V pôde s neutrálnym pH, bohatou na živiny a humus sa jej bude výborne dariť.
Cibuľa zo semienka.
Semená vysádzame v polovici marca do riadkov od seba vzdialených približne 25 cm. Posledné mrazy semienkam neublížia. Počas rastu cibuľku pretrhávajte. Až na vzdialenosť jednotlivých rastlín 7-10 cm. Ak túto cibuľu nebudete pretrhávať získate koncom leta malé cibuľky, ktoré môžete budúci rok použiť ako sadzačku.
Cibuľa zo sadzačky
Sadzačku vysádzame do pôdy koncom marca – začiatkom apríla. Sadíme ju do takej hĺbky, aby vršky cibuliek boli vidieť. Najvhodnejšia vzdialenosť cibuliek je 5-10 cm (podľa veľkosti a druhu cibúľ) v riadku, a vzdialenosť riadkov 25 cm. Sadzačku vysádzame až po mrazoch do vyhriatej pôdy.
Hnojenie.
Cibuľa neznáša hnojenie čerstvým maštaľným hnojom a chloridom draselným. Prihnojovanie je pre získanie bohatej úrody dôležité. Prvý krát ju prihnojte keď vypustí pár lístočkov (1 pohár kuracieho hnoja zmiešajte s vedrom vody, 30 g superfosfátu a 1 pohárom dreveného popola) Druhé hnojenie urobte asi dva týždne po prvom (30 g superfosfátu, 10 g močoviny a 5 g draslíka zmiešajte s vedrom vody).
Rast
Pretrhanú cibuľu nevyhadzujte. Počas rastu môžete cibuľu pokojne používať v kuchyni. Zo začiatku získate mladú jarnú cibuľku, ktorú môžete v kuchyni využiť aj s jej zelenými časťami.
Zber
Kedy nastane ten správny čas na zber úrody Vám cibuľa napovie sama. Okolo krčku začne zasychať, listy začnú žltnúť až ovísať. Keď je asi polovica vňate ovisnutá a krčok zatiahnutý je čas vybrať cibuľu zo zeme. Počas suchých dní necháme vybratú cibuľu preschnúť. Následne ju očistíme od vňate, koreňov a dôkladne ju pretriedime.
Skladovanie
Suchú, nepoškodenú a zdravú cibuľu uložíme na chladné, tmavé a suché miesto. Najideálnejšia teplota pri skladovaní cibule je okolo 1°C. Nevadí ak teplota na krátku dobu klesne pod nulu – neublíži jej to.